Látnivalók Élmények Programok Szállás Gasztro Webshop

Esterházy-kastély

A történelem egyik jelentős szereplőjű kastélya

A tatai Esterházy-kastély építése 1751 és 1806 közé esik, 1945-ig az Esterházy család birtokában volt. A város a tata-gesztesi uradalom birtokközpontjaként a tulajdonosok számára kiemelt jelentőséggel bírt. A kastélyt folyamatosan lakták, sőt uralkodói vendégeket is fogadtak itt. Falai között nem egyszer országos események zajlottak és olyan uralkodók látogattak ide, mint I. Ferenc császár és király, I. Ferenc József császár és király, II. Vilmos német császár és IV. Károly császár és király. Katonák százai vonultak el falai előtt, míg a hadvezérek (pl. a szabadságharc idején Görgey Artúr) a kastélyban tartottak haditanácsot.

Az épületegyüttes szerkezete összetett volt, a díszudvar körüli lakószárnyakon kívül kocsiszín és istállók tartoztak hozzá. Saját színházzal rendelkezett, amelyet ugyanaz a Fellner és Helmer cég tervezett, amely a budapesti Vígszínház, a kecskeméti és a kolozsvári színház vagy a bécsi Konzerthaus épületét. A kastélyépület egy nagyszabású kompozíció része, amelybe a tatai várat, sőt az Öreg-tavat is belekomponálta az épület tervezője, Felner Jakab. A kastély kertjében Schweiger Antal szökőkútszobra, a vízköpő delfin mellett Amphitrité, a szépséges nimfa alakját mutatja (1785). Ez a romjaiból újjászülető szobor lett a hosszú idő után újjászülető kastély szimbóluma valamint az épületben látható „Béke szigete” címet viselő kiállítás jelképe.

A 2020-ban felújított és műemlékileg teljeskörűen helyreállított Esterházy-kastély korhűen berendezett szobái és kiállítóterei segítségével feltárul a kastély, a birtokos család és a kor története.  A kiállítás interaktív elemei pedig egy mesés, kulisszák közti időutazásra hívja az érdeklődőket.

A kastély várható nyitása 2021. tavasza!

Elérhetőség és megközelítés:

Cím: 2890 Tata, Kastély tér 1.
Telefon: 06 30 742 6075
E-mail: tataikastelyinfo@nofnkft.hu
Honlap: https://xn--nf-fka.hu/hu/varak-kastelyok/tataesterhazy-kastely/