Tavaink

Cseke-tó

A 23 hektáros, két kis szigettel rendelkező, hangulatos Cseke-tavat mesterséges töltés mögött, a hajdan bővizű források vizével hozták létre. A tavat tápláló források a közeli bányák karsztvízkitermelése miatt az 1960-as években jórészt kiapadtak, a tó vízszintje rohamosan süllyedni kezdett, megmentésére az Öreg-tóból szivattyúzták át a vizet. A tó igazi horgászparadicsom, a hatalmas platánfák, vízre lógó szomorúfüzek között a tó teljes hosszában sorakoznak a kapásra váró horgászok.

Ha egy rövid sétát tennénk, vagy egy kellemeset kerékpároznánk, jó választás a Cseke-tó. Maga a kör csupán 3 km, de közben bejárhatjuk a roman­tikus műromokkal teli Angolparkot, megtekinthetjük az Esterházy Kiskastélyt, felfedezhetjük a tó két kis szigetét és kipróbálhatjuk a szabadtéri fittneszparkot. Az elmúlt évben pedig egy szuper kis játszótér is kialakításra került.

Öreg-tó

A tó Tata közepén helyezkedik el, háromnegyed részben körülöleli a város, a déli és délnyugati oldalán erdős területek találhatók. A tavat tápláló Által-ér délkeleti irányból folyik be és öt ágon távozik észak felé a városon át.

A város legnépszerűbb és központi látványossága. Nyári fesztiválok, part menti éttermek, vízi sporteszköz kölcsönzők várják az idelátogatókat. Evezz kajakkal vagy SUP-pal, bérelj elektromos kishajót vagy kajakot és fedezd fel a tó igazi arcát. Ha a szárazföldön maradnál, akkor pedig akár sétálva, futva vagy kerékpározva körbe kerülheted a 7 km-es tavat.

A Tatai Öreg-tó Magyarország egyik legidősebb mesterséges tava, amely még a honfoglalás előtt készült az Által-éren épített völgyzárógát segítségével. A tavat a középkorban is használták, és folyamatosan bővítették. A tó és a hozzá tartozó mocsárrendszer a Tatai vár védelmét szolgálta, vizében kezdetben a Dunából származó halakat tárolták. Az Öreg-tó maihoz hasonló formáját Mikoviny Sámuel neves vízrendezési mérnök tervei alapján alakították ki 1747-ben. A tó akkori területe körülbelül 345 hektár volt, s az Esterházy uradalom részeként halastóként használták, de voltak a tavon vízimalmok és egy vízi vágóhíd is.

Az Öreg-tó a világ legfontosabb vízi élőhelyeinek védelmére született un. Ramsari egyezmény hatálya alá tartozik. A vonuló vízimadarak védelméről 1971-ben nemzetközi szerződést írtak alá az iráni Ramsar városában.

Minden év késő őszén folyamatosan érkeznek a vadludak, az északi tundra felől, s a telet itt vészeljék át. A ludak majd minden fajtája felfedezhető köztük: nyári ludak, vetési ludak, nagy lilik, apácaludak, de még olyan fokozottan védett madarak is, mint a vörösnyakú lúd. A Ramsari Egyezmény védelmét élvező városként büszkék vagyunk erre a természeti csodára: hiszen ritkaságszámba megy, hogy egy város területén megbújó tó madárparadicsommá változik. S egészen február itt is tartózkodnak. A ludak érkezésére program is szerveződött Tatai Vadlúd Sokadalom néven. Az esemény évről–évre egyre több látogatót vonz városunkba, november utolsó szombatján. 2020/2021-es szezonban rekord számban érkeztek a vadludak, méghozzá 55.200 példányt számoltak a szakemberek.

Derítő-tó

A tatai Derítő-tó 1961-ben, a tatabányai szénbányák az Öreg-tó védelme miatt jött létre ez a biológiai szűrőmező. Az elsődleges szempont az volt, hogy az Által-ér itt tegye le a hordalékot. Megépítették a ma ,,magaspart" néven ismert gátat és elárasztották a területet. Akkoriban senki nem gondolta volna, hogy napjainkban horgászparadicsomként lesz ismert a tó. Mára elsődleges szempont is a horgásztatás lett. Az utóbbi évek rohamos fejlődésének köszönhetően az egész család számára aktív pihenést biztosít a tó és környéke. A tavon összkomfortos, több szobás házak bérelhetők.

H-2890 Bercsényi u. 1. (volt Fischer-ház, közvetlen a Városháza mellett) • +36 34 588 633 • tata@tourinform.hu