Kiskastély és Mini Magyarország makettpark

Kiskastély – Hegedűs Pál Helytörténeti Múzeum

Kisbér elsősorban a Batthyány család által építtetett kastélyról és az ahhoz kapcsolódó gazdasági létesítményeiről nevezetes. Az első jelentős kastélyra Batthyány Tivadar adott megbízást, ami 1770-ben készült el. Az 1800-as években az épület körül hatalmas, közel 42 hektáros angolparkot alakítottak ki, a reformkor derekán pedig, 1840-ben a kastély klasszicista elemekkel bővült. A Kiskastély néven ismert főúri birtokon a második világháború után kórházat alakítottak ki, és az épületek felújításáról nem gondoskodtak, így azok állaga nagyon leromlott. A felújítási munkálatok 2009 őszén indultak a kastélyban és a hozzá kapcsolódó gazdasági épületekben.

A Kiskastély felújított épülete új szerepet kapott, ide költözött a helytörténeti gyűjtemény, ahol Kisbér múltja a honfoglalástól napjainkig nyomon követhető. A kiállítást egyház- és iskolatörténeti emlékek színesítik. Két teremben mutatják be a Kisbéri Magyar Királyi Ménes történetét. A főépület mellett teljesen felújították a mintegy háromszáz négyzetméter alapterületű gazdasági épületet is, ami a tervek szerint kisiparos mesterségek bemutatóhelye lesz. A Kiskastélyt körülvevő egykori angolpark felújítása jelenleg is zajlik.

Elérhetőség és megközelítés Cím: 2870 Kisbér, Angol kert 1. Telefon: 06 34 353 903

Mini Magyarország makettpark

A kisbéri Mini-Magyarország Makettpark különleges és érdekes látnivalót kínál a turistáknak. A makettpark a kisbéri tó partján került kialakításra. A látogatók a többi között megtekinthetik a kecskeméti Cifra Palota, a jáki templom, a soproni tűztorony, a kisbéri lovarda, a pécsi dzsámi, a tatabányai Turul emlékmű, a székesfehérvári országalma, a gödöllői Grassalkovich kastély, a lillafüredi kastély a fátyolvízeséssel, a villányi pincesor, a tihanyi apátság, a tatai vár, a váci diadalív, az őrségi Pityerszer, a fertődi kastély, a szegedi dóm, a Lánchíd, a komáromi Monostori Erőd, a hortobágyi kilenc lyukú híd, a Parlament, a debreceni nagytemplom, a szegedi zsinagóga, a győri városháza, a visegrádi Salamon torony, a budavári sikló, a budai vár palotaegyüttese, a kőszegi Jurisics vár, a Hősök tere, a veszprémi viadukt, az egri vár, az első balatoni gőzhajó, a kisbéri lóversenypálya lelátóval, a kisbéri lovarda, a kisbéri Neptun szobor, a hollókői lábasház, a fővárosi Nyugati pályaudvar, a pannonhalmi apátság, az esztergomi bazilika, a sziráki Kastély, a majki apátság, a nagycenki mauzóleum, a budapesti gyermekvasút, a Dunakanyar és az aggteleki cseppkőbarlang kicsinyített mását is.

Elérhetőség és megközelítés Cím: 2870 Kisbér, Tópart utca Telefon: 06 34 353 903

H-2890 Bercsényi u. 1. (volt Fischer-ház, közvetlen a Városháza mellett) • +36 34 588 633 • tata@tourinform.hu