Tavak nagykör

Tavak nagykör

ÚtvonalÚj Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata – Vértesszőlős – Tata, Kálvária – Tata, Fényes fürdő – Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata

Táv: 23,5 km

Szintemelkedés: 96 m

Időtartam: kb. 2,5 óra + pihenőidők

Nehézség: Könnyen teljesíthető, bárki számára ajánlott kerékpártúra.

A kerékpáros túraútvonal mentén Tata vizekben és természeti kincsekben gazdag környezetét, minden évszakban nyüzsgő élővilágát, az ember törzsfejlődésének napjaikban is kutatott történetét és egyes kultúrtörténeti emlékeit fedezheted fel. A túra során csobbanj egyet a természetvédelmi területen fekvő Fényes Fürdő medencéiben.

A túraútvonalat kerékpárutakon, kerékpározható közutakon és mezőgazdasági utakon járhatod be. A körtúrát mindkét irányban teljesítheted, a túra végi frissítő fürdés miatt mi inkább az alábbi útirányt javasoljuk.

A túra az Ökoturisztikai Központ és a főút között vezető szervizúton indul.

Tatabánya felé indulj el, majd kb. 1,5 km múlva a Fáklya utcánál fordulj jobbra. Innen indul a kerékpárút tovább balra Tatabánya irányába, ezen haladj tovább. kb. 1,5 km múlva érsz el a Derítő-tó mellé.

Innen a Kacsás tavak között vezet a kerékpárút a Vértesszőlősi elágazásig.

Az elágazásban jobbra, Vértesszőlős irányába haladj tovább. 300 m múlva kelj át a vasútnál az aluljárón, és menj a főútig. A gyalogátkelőnél a keresztezd a főutat, majd fordulj jobbra és az első keresztutcánál (Tanács utca) fordulj jobbra. 700 méter kaptató után, az utca végénél fordulj jobbra a Szarvas utcába. kb. 400 méter múlva érkezel a régészeti bemutatóhelyhez, ahol egy kellemes pihenőhelyen kifújhatod magad és gyönyörködhetsz a panorámában is.

Ha végeztél a bemutatóhelynél, indulj vissza ugyan azon az úton, amelyiken feljöttél a hegyre. Keresztezd megint a főutat és a vasutat és tekerj vissza egészen az Általér-völgyi kerékpárútig.

Keresztezd a kerékpárutat, kelj át a hídon. Innen hol murvás, hol földúton haladsz tovább. 1,3 km múlva átkelsz az M1 autópálya felett vezető hídon. Újabb 1 km múlva aszfaltozott útban folytatódik a murvás útszakasz, ezen haladj az első kereszteződésig. Vigyázz, a keresztező út az autópálya egyik lejárata is egyben! A kereszteződésben fordulj jobbra, menj át az autópálya alatt átvezető aluljárón és a Fekete úton 1,2 km múlva fordulj jobbra a Szarvas utcába. 100 m múlva fordulj balra az Őz utcába és ezen haladj a végéig. Fordulj jobbra és a földúton menj el a tőkerülő sétányig. Fordulj balra és a sétányon haladj 1,7 km-t. A Kálváriához vezető útnál térj le élesen balra a sétányról és menj ki a Fekete útig. Ott fordulj jobbra, majd 200 m múlva térj le ismét jobbra egy murvás úton és menj fel Kálváriáig. Szép időben érdemes megmásznod a Fellner Jakab kilátó majd 200 lépcsőfokát is.

Ha végeztél a nézelődéssel, a kilátó mellett menj tovább északi irányba a murvás úton a Fazekas utcáig, ott fordulj jobbra, majd a második sarkon fordulj balra a Kálvária utcába és haladj rajta a Kocsi útig. Fordulj jobbra, majd a Kossuth tér sarkánál – követve a sávjelzéseket – fordulj balra a Komáromi utcára. Nemsokára lámpás kereszteződéshez érsz, kelj át a főúton és folytasd az utad a Komáromi utcán. 800 méter múlva a Komáromi utca ipszilonban kettéágazik, itt jobbra tarts a Naszályi úton. 1,9 km múlva, egy íves jobbkanyart és helyközi buszmegállót követően jobbra nyílik egy szekérút, erre fordulj rá, és haladj rajta 400 métert. Itt egy patakon kell átkelned, majd a Fényes Fürdőn keresztülhaladva jutsz el a Fényes fasoron vezető kerékpárútig. A kerékpárúton indulj Tata belvárosa irányába. 1,4 km múlva keresztezd az Új utat, és haladj tovább az Oroszlányi úton. Mielőtt elérnél a főútig, fordulj be jobbra, és a parkolón keresztül vezető utcán haladj el a benzinkútig. Keresztezd a főutat, haladj el buszpályaudvar, majd a művelődési ház előtt, az utca végén fordulj balra a Váralja utcára és azon haladj tovább. 400 m múlva egy ipszilon elágazáshoz érsz, itt jobbra tartva újabb 100 m múlva fordulj le jobbra a tóparti sétányra.

A sétányon 400 méter múlva fordulj balra a Malom utcába, majd a következő kereszteződésben jobbra Tatabánya felé. A Malom utca végén kiérsz a főút melletti szervizútra, itt ismét fordulj jobbra, majd 100 méter múlva megérkezel a végállomáshoz.

Forrás: https://funiq.hu/1560-tata-k%C3%B6rny%C3%A9ki-ker%C3%A9kp%C3%A1rt%C3%BAr%C3%A1k-2-tavak-nagyk%C3%B6r

H-2890 Bercsényi u. 1. (volt Fischer-ház, közvetlen a Városháza mellett) • +36 34 588 633 • tata@tourinform.hu