Kálvária-domb és kápolna

Kálvária-domb és kápolna

Tata egyik kedvelt látnivalója a város délnyugati részén magasodó kopár Kálvária-domb. A kietlen mészkősziklán megkapó látványt nyújt a Kálvária szoborcsoportja, a bájos, fehér falú kápolna, az ipari műemlék víztorony, és a fantasztikus panorámájú kilátótorony. Ráadáskánt a domb tövében találjuk a Szabadtéri Geológiai Múzeumot is.

A kápolna közelében levő kör alakú építmény közepén álló hatalmas, dinamikus kálvária-szoborcsoport (Golgota), Schweiger Antal 1770 körüli alkotása. Jézus Krisztus keresztje tövében Mária Magdolnát, a két oldalán Szűz Mária és János evangélista alakját látjuk. A szoborcsoport 2020-ban került teljes felújításra.

kápolnát az itt álló XIV. századi, gótikus Szent János-templom részbeni elbontásával és apszisának felhasználásával – Fellner Jakab tervei alapján – 1755-ben építették. A barokk és rokokó stílusjegyeket egyaránt magán viselő épület mennyezetét egyoron barokk freskó díszítette.

A kápolnától keletre található az 1968-ban épített, a város vízellátását szolgáló 500 m³–es víztorony. Tervezője Csaó Imre volt, jellegzetes tömbszerű, sokszögű, vakolatlan tégla falazatú torony, 30 méteres magasságával hozzátartozik a domb látványához. Napjainkban a torony műemléki védettséget kapott, és az üzemeltető Vízmű nemcsak műszaki létesítményként használja, hanem a toronybelső nagy terében alkalmanként kiállításokat, sőt - az épület kiváló akusztikájának köszönhetően - hangversenyeket is rendeznek.

(A Fellner Jakab kilátóról és Geológus kertről külön olvashat a látnivalók menüben.)  


H-2890 Bercsényi u. 1. (volt Fischer-ház, közvetlen a Városháza mellett) • +36 34 588 633 • tata@tourinform.hu