Vadak útja

Vadak útja

Útvonal: Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata – Agostyáni arborétum – Vértestolna – Gerecse-hegy – Pusztamarót – Bikolpuszta – Dunaszentmiklós – Kőpite-hegy - Szomód –Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata

Térkép kapható hozzá Tatán a Tourinform irodában, illetve itt az oldalon a webshopban!

Táv: 59 km

Szintemelkedés: 794 m

Időtartam: kb. 5 óra + pihenőidők

Nehézség: nehéz, jó fizikai felkészülést és technikai tudást igénylő körtúra.

A kerékpáros túraútvonal mentén a nyugati Gerecse természeti látnivalóit változatos nehézségű, kerékpározható közutakon, kerékpárutakon, erdő-, és mezőgazdasági utakon fedezheted fel. Bár a körtúra mindkét irányban teljesíthető, a technikai tudást igénylő szakaszok könnyebb teljesítése miatt az alábbi útirányt javasoljuk.

A túra Tatáról, az Öreg-tó mellett található Ökoturisztikai Központtól indul, majd Agostyán, Vértestolna, Tardos, a Gerecse-hegy megkerülését követően Pusztamarót, Bikol, Dunaszentmiklós, Kőpite-hegy, Római-út, Szomód érintésével tér vissza tatai kiinduló pontjára.

A túra az Ökoturisztikai Központ és a főút között vezető szervizúton indul.

Új Kajakház Ökoturisztikai Központ, Tata

Az információs- és oktatóközpontként is működő ökoturisztikai központ a Vértes és a Gerecse gyalogos- és kerékpáros túraútvonalainak egyik legfontosabb indító állomása.

Tata belvárosa felé indulj el, majd kb. 300 m múlva a Baji elágazásnál jobbra kelj át a főúton és haladj Baj irányába.

150 m múlva, a Tatai Edzőtábor előtt kanyarodj be balra a Sport utcába és az Angol-kert mellett elhaladva haladj annak legvégéig. Az utca végén az Erzsébet királyné térre érkezel, ahol fordulj jobbra és tekerj egyenesen a Cseke-tó bejáratáig. Itt egy kapun áthajtva jutsz el a tó menti sétányra. Haladj tovább enyhén balra úgy, hogy a tó jobb kézről essen. A sétány a tó végénél elkanyarodik jobbra, te azonban itt hagyd el a parkot és hajts ki a kijárati kapun keresztül a Révai utcába. Haladj egyenesen az Agostyáni útig, itt fordulj jobbra.

Hosszú, változatosan (2-7% között) emelkedő közúti szakasz következik a Gorba-pihenőig. Agostyánig még kellemesen emelkedik az út, aztán a falun átjutva kezdődik a meredekebb rész. Az arborétum mellett vezető közút jó minőségű, erdős környezetben jut el a pihenőig. A gépkocsi forgalom ugyan alacsony, de a kanyargós úton figyelmesen, az út szélére húzódva haladj.

Agostyáni arborétum

A Tatához tartozó Agostyántól mintegy 2,5 km-re, a Bocsátó-völgyben fekszik a 25 hektáros agostyáni arborétum. Az arborétum legidősebb fáit még 1912-ben telepítették az Eszterházyak. A botanikus kert területén kiépített sétautak vezetnek; a változatos növényzetű területet két tó teszi még szebbé.

A pihenőtől Vértestolna felé kb. 2 km hosszú gurulás a jutalma a korábbi erőfeszítéseidnek. A Tardos/Tarján/Vértestolna elágazásban fordulj jobbra és Vértestolnán áttekerve menj el egészen a Tatát Tarjánnal összekötő főút elágazásáig.

Vértestolna

Az Öreg-Kovács és a Pes-kő között fekvő község ma is ápolja német nemzetiségi hagyományait, erről a műemlék tájházban látható kiállítás is tanúskodik. A falu további műemlék ékességei a barokk Szent Antal-templom és a Mária-kápolna. Egy nemrégiben felújított kálváriát is láthatunk a településen.

Itt fordulj balra Tata felé, majd néhány méter múlva térj rá a jobbra induló K jelzésen egy cserjés erdei ösvényre. A következő kilométereken a K jelzésen haladj tovább. Óvatosan tekerj, a néhol keskeny úton, ösvényen gyalogosok is járnak. Az ösvényre térve a simára csiszolódott, földből kiálló sziklahegyeken nehéz az előrejutás! A szakasz elején a számos irtásfolt, kerítés, földút stb. miatt fokozottan figyelj a jelzésekre. A tisztások szélen haladó út élesen jobbra kanyarodik, majd átvezet egy újabb négyszög alakú tisztáson és a túloldalán egy erdőn keresztülvezető szekérrútba torkollik. A lejtős úton a K jelzésen haladj tovább, majd a Fekete-kő északi oldalán már szintben futóúton haladj tovább észak felé. Az úton elérsz a Tardosi bányába vezető útra, egy régi romos épület mellett haladj el balról, és menj tovább a kék jelzésen a Gerecse-hegy irányába. A hegyet megkerülve jutsz a Serédi kastély bekerített területéhez. Itt figyelj, mert le kell térned a K jelzésről a KΔ jelzésre, majd arról kb. 500 méter után a P+-re. Ezen a murvás úton haladj tovább kb. 800 métert és fordulj jobbra élesen a P jelzésre. Ezen a széles, murvás úton haladj a Pusztamaróti elágazásig.

Pusztamarót

A falu az 1970-es években elnéptelenedett, így ma már csak szép kirándulóhelynek számít. A mohácsi csata és Buda elfoglalása után a törökök és a magyarok itt is összecsaptak, aminek emlékére történelmi emlékhelyet hoztak létre, benne Kovács György szobrászművész alkotásával.

A Pusztamaróti elágazásban balra fordulva, jó minőségű aszfaltúton 5,5 km gurulás következik a Süttő – Tardos országútig. Óvatosan haladj, mert az úton több helyen keresztirányú átfolyók vannak elhelyezve, a végén pedig egy kanyart követően sorompó zárja le az utat.

Az elágazásban balra fordulva, Tardos felé haladj tovább kb. 3,3 km-t. A Bikol-patak mellett vezetett országút elhalad az Alsóvadácsi erdészlak mellett, majd megkerüli a Nagy-Teke hegyet.

Az éles forduló után kb. 800 m-re jobbra lesz egy leágazás, ahol óriási vörösmárvány sziklakövekból kirakott gázlón keresztül elindul a kb. 5 km-re fekvő Dunaszentmiklós irányába egy erdei út, mely északról megkerüli a Nagy-Somlyót. Az út ligetes-erdős szakaszairól csodálatos kilátás nyílik a Gerecsére.

Az erdős részt elhagyva szántóföldek között érsz be Dunaszentmiklósra. Az aszfaltúton eljutsz a főtérig, ahol balra fordul, majd kb. 50 m múlva térj le jobbra a Rákóczi utcára. Ezen a pincesor előtt tekerj fel a kilátó felé (meredek szakasz), majd a kilátó előtti murvás téren élesen balra fordulva indulj el a Kőpite-hegyre vezető úton.

Dunaszentmiklós

A megye egyik legkisebb települését a Gerecse természetvédelmi körzete övezi, ahol remek túrákat tehetünk. A falu látnivalói a neogót Szent Miklós püspök-templom és a löszfalba vájt lyukpincék. Dunaszentmiklós ma is őrzi a XVIII. században betelepült sváb lakosok hagyományait.

3,5 km múlva érsz el a Kőpite-hegy tetejére vezető ösvényhez, mely balra nyílik. Ezen a meredek és nehezen járható ösvényen keresztül érdemes felmenni a tetőre, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a tatai medencére és Komárom irányába.

Visszatérve az útra, kb. 400 m gurulás után érsz el az u.n. Római útig (Z jelzés). Ezen balra fordulva indulj tovább Szomód irányába, követve a Z jelzés útvonalát. 3,8 km múlva érsz Szomódra. Az aszfaltútnál fordulj balra és haladj Szomód központjáig, majd tovább balra Tata irányába, a főút nyomvonalát követve.

Szomód

Több római kori leletet is találtak a településen és annak környékén. Ilyenek a római kori kőhordó út egyetlen Magyarországon megmaradt szakasza és a mellette található vízáteresz és vízelvezető árok, valamint a 2010-ben a község központja melletti patakból kiemelt III-IV. századi szarkofág.

A központtól kb. 800 m-re kezdődik a Szomódot Tatával összekötő kerékpárút, erre térj rá, és menj be Tatáig. A kerékpárút végénél hajts tovább egyenesen az iparterület mellett.

Az út végén fordulj balra a Tavasz utcába és tekerj a végéig. Az Újhegyi útnál fordulj jobbra, haladj át a vasúti átjárón , majd az első utcába (Tárkányi utca) fordulj be balra és menj annak végéig. Hajts be szembe a Révai utcába és menj el a Cseke-tó bejáratáig. A kiskapun hajts át, majd rögtön fordulj jobbra a tó melletti sétányra és menj rajta végig a kijáratig. Haladj tovább egyenesen az Erzsébet királyné térig, ott fordulj balra a Sport utcába. Egy sarok múlva érdemes egy fagyira beugrani a sarki cukrászdába. Menj tovább a Baji útig, itt fordulj jobbra és menj a főútig. Kelj át rajta és a szervizútra balra ráfordulva kb. 300 méter múlva megérkezel a végállomásra.

Forrás: https://funiq.hu/563-tata-k%C3%B6rny%C3%A9ki-ker%C3%A9kp%C3%A1rt%C3%BAr%C3%A1k-vadak-%C3%BAtja

H-2890 Bercsényi u. 1. (volt Fischer-ház, közvetlen a Városháza mellett) • +36 34 588 633 • tata@tourinform.hu