Tatai vár - Kuny Domokos Múzeum

Tatai vár - Kuny Domokos Múzeum

Romantikus vízi vár

Tata jelképe és legjelentősebb műemléke az Öreg-tó északi partján álló romantikus Öreg-vár. A XIV. század végén épült gótikus vízi vár aranykora Zsigmond és Mátyás király idejére esett. Az épület eredetileg nem védelmi célokra, hanem birtokközpontnak, nyaralónak, vadászkastélynak készült. A várkastélyon nyoma van mind a gótika, reneszánsz, barokk és a romantika stílusjegyeinek is.
A vár mai képe az 1815-ben kezdődött átépítés során alakult ki, Charles Moreau tervei alapján, romantikus stílusban építették át a várat. Ekkor készült el, Schmidt Frigyes tervei szerint a neogótikus, tóparti homlokzat is. Az eredeti állapotában négy saroktornyos épületnek mára csak a keleti tornya áll, az udvari főbejárattól a romterületen jól kivehetők a vár négy saroktornyának és az azokhoz csatlakozó palotaszárnyaknak az alapfalai. A várkastélyt három sarkán olaszbástyás, a negyediken körbástyás vízivár veszi körül.

Ez az egyetlen magyarországi vár, melyet az eredeti vízárok-védelmi rendszer övez. A várat a tóparti sétányon is körbe lehet járni.

Vármúzeum - Kuny Domokos Múzeum

A vár épülete 1954 óta a Kuny Domonkos Múzeumnak ad otthont, melyben az állandó helytörténeti kiállítások, korszakok és témakörök szerint mutatják be a gyűjteményt. A legnagyobb gyűjtemény a római és a középkori kőtár. Az emeleten mindenképp érdemes megnézni, a gótikus keresztboltozatú lovagtermet, melynek dísze egy hatalmas, rekonstruált Zsigmond-kori lovagalakos kályha. Aktuális kiállításokról és hírekről az alábbi honlapon kaphatunk bővebb tájékoztatást: https://kunymuzeum.hu/

Elérhetőség és megközelítés:
2890 Tata, Váralja u. 1-3.
Telefon: 06 34 381 251
E-mail: info@kunymuzeum.hu
Weboldal: https://kunymuzeum.hu/

H-2890 Bercsényi u. 1. (volt Fischer-ház, közvetlen a Városháza mellett) • +36 34 588 633 • tata@tourinform.hu