Oroszlányi Bányászati Múzem

Jó szerencsét!

Az Oroszlányi Bányászati Múzeum a Majki Kamalduli Remeteségtől párszáz méterre található. Az egykori bányaüzem területe mára ideális, élménycentrikus helyszínné változott. Fedezze fel nálunk a bányászok nem mindennapi munkakörülményeit eredeti környezetben, igazi gépek között, valódi eszközöket kézbe fogva.

Az újonnan épült fogadóépületben a környékbeli turisztikai látnivalókról is kaphatunk tájékoztatást. Itt mosdót és büfét is találunk, melyek a túrázók igényeit figyelembe véve működnek, de van tetőterasz, elektromos autótöltőpont és kerékpáros szervízoszlop is. A múzeumlátogató itt az 1937-ben indult oroszlányi szénbányászat történetéről talál idővonalat, illetve egy rövid vetített filmben ismerheti meg a múzeum megtekintéséhez szükséges alapvető tudnivalókat.

Innen egy múltidéző kültéri plakátkiállítás vezet tovább a következő látnivalókhoz. Az eredeti diszpécserközpont, illetve a bányamesteri iroda berendezését is ez az épület őrzi – a zászlókon és díszegyenruhákon felül számos eredeti kordokumentumot találunk itt. A telefont felemelve eredeti beszélgetéseket hallunk, követhető a bányászat során használt szerszámok, védőeszközök fejlődése is. Az eredeti állapotában megtartott épületbelső mára egy elgondolkodtató időutazássá vált.

Az épületből kilépve sorakoznak a látványos lánctalpas vágathajtó-gépek, melyek közül néhány ma is mozgásba hozható. Az üzem belső bányavasútján utazni maradandó élmény kicsiknek és nagyoknak egyaránt, mivel azzal a vonattal utazhatnak, ami korábban több, mint kétszáz méterrel a felszín alatt is szállította a szenet és a bányászokat. A ma már kilátóként szolgáló aknatoronyban és a hozzá tartozó gépházban is eredeti helyükön megőrizve találjuk a monumentális aknagépet., illetve kast. A felszínre kerülő csillék egykor kötélpályán jutottak el a szenet felhasználó erőműbe. Ezt, a csilléket sínről a kötélpályára feladó állomást európai szintű ipartörténeti emléknek tartják.

A föld mélyének megismerését pedig külön e célra épített mintabánya biztosítja. Egy izgalmas, föld alatti sétán ismerhetjük meg a különböző berendezéseket, melyek a veszélyek elkerülését vagy a bányászok munkavégzését segítették. Itt sisak viselése kötelező!

Nem csak a túrázók megpihenésére, családok szórakozására, de osztályok, munkahelyi csoportok épülésére is kiváló a helyszín. A rendkívül összetett bányásazt működését bemutató helyszín számos iskola, cég és intézmény számára jelent kiváló lehetőséget. Családi rendezvények, céges piknikek, osztálykirándulások, nagyobb ünnepi események gyakorta veszik igénybe a busszal is elérhető, erdők által ölelt, természetközeli helyszínt. Kis csoporttól a több száz fős rendezvényig, különböző helyszínek állnak rendelkezésre kül-, és beltéren egyaránt.

Tekintse meg a Vértesi Natúrpark vadregényes erdőségeit az egykori aknatorony tetejéről! Kisvasút, sínbicikli, tematikus élménypark és szabadulószoba is várja vendégeit. Kreatív elképzeléseihez rugalmasan biztosítjuk a feltételeket!

Ha csapatépítésre, családi programokra, olyan élményeket keres, amit nem talál máshol és sokáig fog mesélni, nálunk a helye!

Kapcsolat:

Oroszlányi Bányászati Múzeum, Majk Telefon: +36 20 281 3226 Levelezési cím: 2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J. Üzemeltető: Létesítményeket Üzemeltető Nonprofit Kft.

Nyitva tartás: Szerdától vasárnapig 10:00-18:00 Hétfő szünnap, kedden előzetes bejelentkezés alapján tudunk csoportokat fogadni. Ünnepnapokon nyitva! BELÉPŐJEGYEK, ÁRAk Felnőtt: 2300 Ft Kedvezményes: 1200 Ft (diák és nyugdíjas, Dunamente turisztikai kártyával) Bányavasút pótjegy: 500 Ft/fő Kilátó pótjegy: 200 Ft/fő Tárlatvezetés (25 főig): 4000 Ft Sinkerékpár: 500 Ft/fő Bejelentkezés: +36 (34) 748-821 +36 (20) 281-3226 Email: info@banyaszatimuzeum.hu Honlap: https://banyaszatimuzeum.hu/ A múzeum területén pedig kialakításra került a Szabotázs a bányaüzemben elnevezésű szabadulós játék, melyről bővebben az élmények menüpontban olvashatunk.

H-2890 Bercsényi u. 1. (volt Fischer-ház, közvetlen a Városháza mellett) • +36 34 588 633 • tata@tourinform.hu