Látnivalók Élmények Programok Szállás Gasztro Webshop

Célegyenesben a kőhányási ökoturisztikai központ

A turisztikai versenyképesség szempontjainak megfelelően, ez egy olyan komplex fejlesztés, amely egyaránt szolgálja a családok kikapcsolódását, az aktív turizmusban résztvevők számára a sokoldalú szolgáltatásokat, ugyanakkor az erdőgazdaság oktatáspolitikájának eszközrendszere is jelentősen erősödik általa.

A Vérteserdő Zrt. kezelésében lévő területeken, annak túraszakaszain már korábban is hajtott végre fejlesztéseket az erdőgazdaság. Ám a mostani, ami a Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaház megvalósítását eredményezi, egy markáns, erőteljesen pozitív változást ad majd a Vértes ökoturizmusának. A turisztikai versenyképesség szempontjainak megfelelően, ez egy olyan komplex fejlesztés, amely egyaránt szolgálja a családok kikapcsolódását, az aktív turizmusban résztvevők számára a sokoldalú szolgáltatásokat, ugyanakkor az erdőgazdaság oktatáspolitikájának eszközrendszere is jelentősen erősödik általa.

Az épület földszinti része előadótermet, kiállítótermet, Zöld boltot és sváb gasztronómiát is prezentáló éttermet foglal majd magába. Az épület tetőterében helyet kap egy, összesen 45 férőhelyes turistaszállás 13 szobával, szobánkénti fürdőszobákkal.
Az ökoturisztikai látogatóközpont bemutató, ismeretterjesztő és szemléletformáló céljait a látogatóközpont közelében kiépítésre kerülő tanösvény és ZÖLD ÚT is segítik.
Ugyancsak kialakításra kerül egy vizes élőhely bemutató a kőhányási tó rekonstrukciójával. Magas biodiverzitás jellemzi majd. Ökológiai, természetvédelmi, társadalmi és turisztikai szempontból is jelentőséggel bír majd a tó helyrehozatala. Továbbá, az évek folyamán tradicionálissá vált – szeptemberben oly népszerű – szarvasbőgés hallgató túrák számára egy 12 személyes vadmegfigyelőt is épít a Vérteserdő.

Ami pedig Kőhányás múltját illeti – merthogy ezt sem feledjük akkor, amikor a jelen fejlesztéseiről értekezünk: az egykori Esterházy birtokterület vadászati központja volt. Az Esterházyak nagyra becsülték azokat az embereket, akik nyitottak voltak arra, hogy az ő birtokterületük természeti értékeit felkutassák, a történelmi örökségeket látogassák. Gróf Esterházy Móric nagybirtokos, miniszterelnök, a Vértes turizmusának története során jelentős lépést tett. Országos példaként szolgált azzal, hogy első nagybirtokosként nyitotta meg uradalma területét a kirándulók előtt.

Szóval, kedves turisták, figyelem, ezt látni kell – s hamarosan látni is lehet!

Különben is, a Vértes minden évszakban varázslatos. De a természeti szépségeken túl békés kis falvai, a nyugalom és tiszta levegő, túrára, műemlékei és várai felfedezésre hívogatnak. Hamar a Vértes szerelmeseivé válhatunk!

https://verteserdo.hu/celegyenesben-a-kohanyasi-okoturisztikai-kozpont/?fbclid=IwAR1pxuy17kAEFfM52uzB5K4SVpC9uhWiCsP8SB_wseHj8Ojxa-Z0edEzG0M