Látnivalók Élmények Programok Szállás Gasztro Webshop

Megnyitja kapuit az Esterházy-kastély, Tatán!

Elkészült a felújítás, 2021. május 26-tól megnyitja kapuit a várva várt Esterházy-kastély!

A tatai Öreg-tó partján, a vár szomszédságában álló, késő barokk Esterházy-kastély régi szépségét visszanyerve megújult kiállítási tartalommal várja a látogatókat. A Béke-szigete elnevezésű, élményalapú tárlat a grófi család hétköznapjait és nemzetközi jelentőségét mutatja be. A korhűen berendezett enteriőrökben izgalmas műtárgyak mesélnek az Esterházyak múltjáról.

Az épület egykor több jelentős diplomáciai eseménynek is otthont adott, ez a szellemiség ma is kiemelt rangot kölcsönöz a műemléképületben tartott rendezvényeknek. A felújítást és fejlesztést követően a kastély főépülete, díszudvara és parkja színvonalas rendezvényhelyszínné vált.

Az épületben kialakított Szalon Kávézó az elegáns vendégfogadás hangulatát hivatott megidézni: egy szeletet és egy cseppet abból a miliőből, amely a kastély egykori lakóit és vendégeit ölelte körül. A belépőjegy nélkül is látogatható kávézóban érdemes megkóstolni az Esterházy-tortát.

HELYSZÍNLEÍRÁS

A tatai Esterházy-kastély építése 1751 és 1806 közé esik, 1945-ig az Esterházy család birtokában volt. A város a tata-gesztesi uradalom birtokközpontjaként a tulajdonosok számára kiemelt jelentőséggel bírt. A kastélyt folyamatosan lakták, sőt uralkodói vendégeket is fogadtak itt. Falai között nem egyszer országos események zajlottak és olyan uralkodók látogattak ide, mint I. Ferenc császár és király, I. Ferenc József császár és király, II. Vilmos német császár és IV. Károly császár és király. Katonák százai vonultak el falai előtt, míg a hadvezérek (pl. a szabadságharc idején Görgey Artúr) a kastélyban tartottak haditanácsot.

Az épületegyüttes szerkezete összetett volt, a díszudvar körüli lakószárnyakon kívül kocsiszín és istállók tartoztak hozzá. Saját színházzal rendelkezett, amelyet ugyanaz a Fellner és Helmer cég tervezett, amely a budapesti Vígszínház, a kecskeméti és a kolozsvári színház vagy a bécsi Konzerthaus épületét. A kastélyépület egy nagyszabású kompozíció része, amelybe a tatai várat, sőt az Öreg-tavat is belekomponálta az épület tervezője, Felner Jakab. A kastély kertjében Schweiger Antal szökőkútszobra, a vízköpő delfin mellett Amphitrité, a szépséges nimfa alakját mutatja (1785). Ez a romjaiból újjászülető szobor lett a hosszú idő után újjászülető kastély szimbóluma valamint az épületben látható „Béke szigete” címet viselő kiállítás jelképe.

NYITVATARTÁS

Keddtől-vasárnapig 10.00-18.00 óráig (Hétfőn zárva)

TÁRLATVEZETÉSSEL minden egész órában látogatható!

Pénztárzárás és utolsó tárlatvezetés: 17 órakor.

Nemzeti ünnepeken nyitva

KAPCSOLAT

Cím: 2890 Tata, Hősök tere 9/A

Telefonszám: +36 70 507 6135

e-mail: tataikastelyinfo@nofnkft.hu

A tatai Esterházy-kastély Tata belvárosában, a Vár szomszédságában található. Budapest és Győr felől az M1-es autópályán vagy az 1-es fő úton, Tatabányán és Komáromon keresztül érhető el.

JEGYÁRAK

Felnőtt jegy: 2 500 Ft
Kedvezményes jegy: 1 250 Ft

6-26 év közötti fiatal

62 életévét betöltött látogató

minimum két 18 év alatti gyermeket kísérő szülő

Családi jegy: 4 500 Ft

1 vagy 2 felnőtt + 1 vagy több gyermek 18 éves korig

Csoportos jegy:  2000 Ft/fő

minimum 15 fő látogatása esetén

Helyi lakos Tata kártyával: 1000 Ft/fő

Visual Guide eszköz bérlése : 1 000 Ft/db

FIZETÉSNÉL SZÉP KÁRTYA SZABADIDŐ ZSEB FELHASZNÁLHATÓ!

 DÍJTALAN BELÉPÉSRE JOGOSULTAK

6 év alatti gyermek
70. életévét betöltött látogató
Fogyatékkal élő és 1 fő kísérője
Miniszter által kiadott szakmai belépővel rendelkező látogató
Közoktatásban dolgozó pedagógus, igazolvánnyal.
Minimum 400 fős, országos közgyűjteményi szakmai szervezet tagja

A kedvezményekre való jogosultságot kérjük igazolni!

Felhívjuk a figyelmet, hogy az eddig ingyenes belépést biztosító újságírói igazolvány elfogadása megszűnt. A létesítménybe ingyenesen kizárólag az az újságíró léphet be, aki előzetesen bejelentkezett és engedélyt kapott interjú vagy forgatás készítésére.

A hatályos jogszabályokban felsorolt egyéb esetekben:

194/2000. (XI. 24.) Korm. rendelet a muzeális intézmények látogatóit megillető kedvezményekről – Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye (jogtar.hu)

A kedvezményeket az EGT tagországok állampolgárai vehetik igénybe.

Az évközi árváltozás jogát fenntartjuk!

KIÁLLÍTÁS

„A BÉKE SZIGETE”

A 2020-ban felújított és műemlékileg teljeskörűen helyreállított Esterházy-kastély korhűen berendezett szobái és kiállítóterei segítségével feltárul a kastély, a birtokos család és a kor története.  A kiállítás interíktív elemei pedig egy mesés, kulisszák közti időutazásra hívja az érdeklődőket.

A kiállítás az emeleti szobák megtekintésével kezdődik, ahol a „bel etage” („szép emelet”) nyitott ajtókon át feltáruló teremsora számtalan látnivalót kínál. Sétánkat a kastély építéstörténetének emlékeit bemutató kiállítás megtekintésével kezdhetjük. A család Európa és a birodalom történetébe ágyazódó históriájával egy interaktív családfa segítségével ismerkedhetünk meg.

Az emelet központi tere a díszebédlő, amely a 19. század végén fényűző, neorokokó kialakítást kapott. A restaurált faburkolat az Esterházy-ősök képmásait foglalja magában. A felmenők portréinak sora a család tekintélyét megalapozó, fraknói grófi címet elnyert Esterházy Miklós nádor (1582-1645) arcképével kezdődik, míg korban a legutolsó ábrázolt személy Esterházy Miklós kamarás (1775-1856).

A következő emeleti szalonban a diplomáciai pályán jeleskedő Esterházyak történetével ismerkedhet meg az érdeklődő. Itt esik szó a kastély falai között zajlott, nevezetes diplomáciai eseményről, a Napóleonnal kötött ún. schönbrunni békeszerződés aláírásáról, illetve a további, történelmi eseményekhez kapcsolódó, uralkodói látogatásokról. Nem véletlenül kapta a kiállítás a „Béke szigete” címet: mind a vidéki tartózkodás és életmód nyugalma, mind a kastélyban lejátszódó történelmi események ehhez a fogalomhoz kapcsolódnak.

A könyvtárszobát a grófnői lakosztály teremsora követi. Elképzelhetjük a grófnő mindennapjait, a nappali tartózkodás színhelyétől a reggeli és esti fésülködésig, a kisszalontól a toalettszobáig. A berendezett termeket a fürdőszoba követi. Különösen ritka és értékes a kastély épen megmaradt két fürdőszobája, márvány illetve holland csempe borítással.

Az emeleti termekben tett sétát két játszószoba zárja, ahol a kislányok babaháza tulajdonképpen a kastély makettje, a kisfiúk ólomkatonái pedig a Tatán zajlott császári hadgyakorlat hiteles terepasztalán masíroznak.

A kastély megtekintését a grófi lakosztályban folytathatjuk, amely a grófnői szobák alatt, a földszinten található. A toronyszoba különleges kifestése miatt kapta a Sátorszoba nevet. Itt található a kastélyhoz egykor csatlakozó grófi operaszínház, a Schlosstheater makettje, míg a szomszédos teremben a kastély gazdag zenei múltját bemutató kisfilm tekinthető meg. A biliárdszoba ékessége a 19. századi angol biliárdasztal, a falakon pedig a korszak lovaséletének emlékeképpen falkavadászatok, versenylovak és lóversenyek képei függenek. A lakosztály utolsó terme a grófi írószoba, de számos más érdekes látnivaló is várja az érdeklődőket a földszinten. Példáula az előszobában látható a kastély fűtésére szolgáló, légbefúvásos kazán, amely a felújítást megelőző kutatás során bukkant elő a fal mögül, működését ma kisfilm szemlélteti. A földszinti nagyszalonban (rendezvénytér) további filmek várják a kastély és a család története iránt érdeklődő látogatókat. A rendezvénytérből közelíthető meg a kastélykápolna, amelynek restaurált terében áll az eredeti, 200 éves oltár.

Forrás: https://xn--nf-fka.hu/hu/varak-kastelyok/tataesterhazy-kastely/?fbclid=IwAR3HfZlBTPrdtBsFph_SJ4ihU-PX4j3fnnY1_CGZAvKUvrP_AGPvX3HFmY8