Látnivalók Élmények Programok Szállás Gasztro Webshop

Rendhagyó történelem órák Tatán – Kulturális programok a helyi közösségépítés jegyében

a TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01506 sz. pályázat megvalósulásában

Pályázat címe: Rendhagyó történelem órák Tatán – Kulturális programok a helyi közösségépítés jegyében
Pályázat száma: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01506
Kedvezményezett: Tata és Környéke Turisztikai Egyesület
Pályázat teljes költsége: 8.906.530 Ft
Támogatás összege: 8.000.000 Ft
Megvalósítás időszaka: 2021.01.01-2022.12.31.

A pályázat elsődleges célja az volt, hogy egyedi és kreatív programok segítségével mutassa be Tata gazdag történelmi múltjának egy-egy szeletét a városban és környékén élők, valamint a térségbe érkező látogatók számára. Ezt a kitűzött célt a Tata és Környéke Turisztikai Egyesület munkatársai a szakmai tevékenységekben részt vett partnerek segítségével két különböző formában valósították meg.

Tematikus történelmi városséták szervezése
Tata különböző látnivalóit hagyományos, általában a településről egy átfogó képet adó, vezetéssel egybekötött városnéző séták keretében már régóta fel lehet fedezni. Ugyanakkor a kisváros gazdag történelmi múltja és az ehhez kapcsolódó értékek gazdag tárháza lehetővé teszi, hogy egy-egy történelmi korszakra alapozott tematikus útvonalakat is be lehessen járni. A pályázat segítségével Tata történelmének három különböző, meghatározó korszakát (Mátyás király kora, török kor,

Esterházy uradalom időszaka) bemutató sétákhoz készültek el a megalapozó tervek és forgatókönyvek, majd természetesen magukon a tematikus városnéző sétákon is részt vehettek az érdeklődők. Egyes alkalmak azonban még ennél is különlegesebb élmény kínáltak a résztvevőknek: profi színészek közreműködésével, szabadtéri „bőrönszínház” jelleggel, korhű ruhákban előadott jelenetek, életképek színesítették az adott kor, illetve helyszín bemutatását.

Mobil történelmi szabadulójáték létrehozása
Tatán (és környékén) már több éve léteznek a napjaikban nagy népszerűségnek örvendő szabadulójátékok. A Tata és Környéke Turisztikai Egyesület ezek létrehozásában és működtetésben egyaránt szerepet vállal, például a tatai várban található „A várbörtön legendája”, az egykori rendelőintézetben berendezett „Felkutatók – Vajon hová tűnt a 7.B?”, továbbá az Oroszlányi Bányászati Múzeumban kialakított „Szabotázs a bányaüzemben” játékok esetében. A pályázat lehetőséget adott arra, hogy ezeknek a körét tovább lehessen bővíteni egy mobil – azaz különböző helyszínekre szabadon telepíthető – szabadulójáték létrehozásával. Egy egyedileg gyártott tartószerkezetre erősített vászonfalakkal határolt, berendezett játéktérben szintén Tata történelmi múltjának korábban említett három korszaka elevenedik meg a megfejtésre váró feladatsorokon keresztül. Az egyes feladványok végső tartalma és formája a gyermek és felnőtt tesztcsapatok segítségével alakult ki.

A Tata és Környéke Turisztikai Egyesület a pályázat segítségével létrehozott új szabadidős programelemeket az elkövetkezendő évek során rendszeresen meg fogja szervezni a városban és környékén élők számára, továbbá be fogja építi saját vagy társszervezésben megvalósuló eseményeinek sorába, melyek osztálykirándulások vagy csapatépítő tréningek, egyéni, családos vagy csoportos utazások részévé is tehetők.