Látnivalók Élmények Programok Szállás Gasztro Webshop

Újabb állami támogatás segíti a Német Nemzetiségi Múzeum fejlesztéseit

25 millió forintos állami támogatás segítségével folytatódhat a Tatai Német Nemzetiségi Múzeum megújulása. A támogatásról és az intézmény az elmúlt időszakban megvalósult fejlesztéseiről január 27-én tartottak sajtótájékoztatót a múzeumban.

25 millió forintos állami támogatás segítségével folytatódhat a Tatai Német Nemzetiségi Múzeum megújulása. A támogatásról és az intézmény az elmúlt időszakban megvalósult fejlesztéseiről január 27-én tartottak sajtótájékoztatót a múzeumban.

A tatai Kuny Domokos Múzeum kiállítóhelyeként működő Német Nemzetiségi Múzeum 1983 óta a Nepomucenus-malomban található. Nemzetiségi bázisintézményként a német nemzetiségi kultúra örökségének gyűjtése, őrzése, kutatása és bemutatása mellett oktatási szerepünk is évről évre erősödik, emellett pedig folyamatosan zajlik az intézmény infrastrukturális hátterének megújítása. Bencsik János országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón elmondta: – Már az elmúlt évben is kaptunk segítséget az államtól a múzeum fejlesztéseihez, most pedig a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetközi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságán keresztül 25 millió forintos keretet biztosított a magyar kormány arra, hogy az intézmény újabb fejlesztést tudjon megvalósítani. Bencsik János kiemelte: – a 40-es évek végén ezekben a hetekben zajlott a térségünkben élő svábok kitelepítése. Közülük sokan visszatértek, mert Magyarországot a hazájuknak, Tatát és a környékbeli településeket pedig az otthonuknak tekintették. Éppen ezért fontos az, hogy az ő emlékükre létrehozott kiállító tér rendezett körülmények között tudja fogadni a látogatókat és a magyarországi németek megyei közösségét, amelynek találkozási helyet biztosít. Ha ez a hely szépül, akkor a közösség is erősödik – fogalmazott Bencsik János.

A múzeum 2019-ben “Közösségi múzeum” elismerésben részesült. Eseményeik, például a Vendégségben a Múzeum program, a szabadtéri rendezvények, a sördélután, az ünnepek, nagyszámú érdeklődőt vonzanak, így az udvar felújításának megkezdése komoly előrelépést jelentett számukra. 2019-ben befejeződött a Malom-patak mederrekonstrukciójának második üteme, így már egészen a Német Nemzetiségi Múzeumig megújult a Malom-árok, melynek megszépítése központi költségvetési és önkormányzati forrásból jöhetett létre. 2020 őszére pedig már egy hangulatos zöld területtel gazdagodott a múzeum a Malom-patak túloldalán, ahol az egykori Nepomucenus-malom gazdasági udvara volt. Az önkormányzat jóvoltából a mögöttünk álló időszakban megújult a raktár tetőzete, tisztasági festések zajlottak a főépületben, s 2017-től kezdődően kis lépések vezettek az udvar kialakításához. 2019-ben egy komolyabb tereprendezés valósult meg és ugyanebben az évben megújult több rossz állapotú falszakasz is. Az építési munkákat követően a törmelékek eltakarítása után hídavató ünnepségen adták át azt a gyaloghidat, mely az intézmény udvarának két részét köti össze. A raktár 2019. évi szakmai támogatásának köszönhetően, a gyűjteményt befogadó épület felújítási ütemének első lépése is megtörtént. Ez része a Német Nemzetiségi Múzeum egészét érintő fejlesztések körének, amelynek keretében eddig a fűtéshálózat korszerűsítését és páramentesítő eszközök használatát valósították meg a raktárépületben. Az előkészítő fázisban a raktár csapadékvíz elvezetése a falak mentén megoldódott. A nagy gondot okozó falvizesedés elsődleges megoldására árok készült az épület hosszanti, földben lévő oldala mentén. A belső terekben a földben lévő falak lélegző vakolatot kaptak, a legvizesebb falak mentén a föld és a fal találkozásánál kavicssávot alakítottak ki. A töredezett, elavult betonaljzat helyett csiszolt beton felületet kapott az épület földszinti tere, amely így tisztán tartható, pormentes. 2020-ban a múzeum kapuzatának felújítását 1,4 millió forinttal támogatta a magyar kormány.

Michl József polgármester a sajtótájékoztatón elmondta: – A múzeum évről évre rengeteg programot, eseményt szervez, és időközben lépésről-lépésre zajlottak a különböző fejlesztéseik, most pedig az épület külsejének megszépítése  következik. Azt a tiszteletet, amit a német nemzetiségi hagyományok iránt érez a város, úgy tudjuk a leginkább kifejezni, hogy gondozzuk ezt az örökséget, mely így hosszú időn át tudja majd szolgálni az itt élők gazdagodását és a fiatalok tanítását. Fontos a gyermekeinkkel megismertetni, hogy az őseink, s köztük a német nemzetiségi közösség is mi mindent tettek a nemzeti kincseink fennmaradásáért – hangsúlyozta a városvezető.

Dr. Schmidtmayer Richárd, a Kuny Domokos Múzeum igazgatója a már megvalósult és a tervezett fejlesztések kapcsán úgy fogalmazott: – Mérföldkőhöz érkezett a Tatai Német Nemzetiségi Múzeum, melynek jelenlegi épületébe 1983-ban költözött be a nemzetiségi gyűjtemény, otthont adva annak a csodálatos örökségnek, melyet a német nemzetiségiek az intézmény  rendelkezésére bocsátottak. A malmot 1749-ben kezdték el építeni, az 1750-es években már Nepomuki Szent Jánosról nevezték el, s az ő oltalmába ajánlották az épületet valamint a benne dolgozó molnár családok munkáját. Nepomuki Szent János szobra most bekerült a múzeum kiállító terébe, az épület oromfalán álló másolat eredetijét láthatják majd az érdeklődők, ami a 18. század közepétől folyamatosan a malom dísze volt. Ezzel kapcsolatban Dr. Schmidtmayer Richárd elmondta: – 300 évvel ezelőtt történt Nepomuki Szent János boldoggá avatása, aki a vizek mentén élők, a vízzel dolgozók, így a molnárok védőszentje is lett. Idén, ezt a kerek évfordulót méltó módon ünnepelhetjük azzal, hogy a múzeum megkapta az újabb támogatást, melynek köszönhetően további fejlesztések segíthetik majd az intézményben zajló szakmai munkát.

Forrás: https://tata.hu/21054/ujabb_allami_tamogatas_segiti_a_nemet_nemzetisegi_muzeum_fejleszteseit