MEGÉRKEZTEK A TATAI ÖREG-TÓHOZ AZ ELSŐ ÉSZAKI VADLUDAK

A Tata melletti Ferencmajori-halastavakon 7 nagy liliket és 5 tundraludat figyeltek meg pár nappal ezelőtt, írja a Tatai Vadlúd Sokadalom egy Facebook-posztban.

A tatai Öreg-tavon telelő vadludak Skandináviából és Szibériából, Hollandia és Németország érintésével érkeznek. Az első csapatok szeptember végén, október elején jelennek meg, és márciusban indulnak vissza sarkvidéki fészkelőterületeikre, teszi hozzá cikkében a Magyar Madártani Egyesület.

A 220 hektáros tatai Öreg-tavat Magyarország legrégebbi – csaknem 700 esztendős – mesterséges halastavaként tartják számon. Különlegessége abból adódik, hogy a tó egy része a város központi részén, a számos kultúrtörténeti emléket felvonultató belvárosban helyezkedik el. Az eurázsiai tundrák vidékéről érkező vadludak évszázadokkal ezelőtt itt, a tatai Öreg-tónál találtak éjszakázó- és pihenőhelyet maguknak hosszú vonulásuk során.

Minden évben visszatérnek, hogy a telet nálunk töltsék. Tízezres tömegeik lenyűgöző látványosságot jelentenek valamennyi természetbarát számára. A vadludak tiszteletére minden év novemberének utolsó szombati napján Tatai Vadlúd Sokadalom címmel fesztivált szerveznek a megyei természetvédők, ami gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket a tatai Öreg-tó partján.

Cikk: https://www.travelo.hu/csaladbarat/20211007-magyarorszag-tata-oreg-to-vadludak-tundra-skandinavia.html?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=travelo&fbclid=IwAR1SzmZU13kfpfKsAK8ur5j-mKA-H3VkXqCntzm8se50P8z68hnAOHfV8Vw

H-2890 Bercsényi u. 1. (volt Fischer-ház, közvetlen a Városháza mellett) • +36 34 588 633 • tata@tourinform.hu