Látnivalók Élmények Programok Szállás Gasztro Webshop

Oroszlányi Bányászati Múzem

Interaktív szórakozás és élmény az egész családnak! Eredeti eszközök, autentikus környezet, kilátó és kisvasút, interaktív elemek, valósághű bányaélmény, idegenvezetés, kiváló rendezvényhelyszín!

Jó szerencsét!

Az Oroszlányi Bányászati Múzeum a Majki Kamalduli Remeteségtől párszáz méterre található. Az egykori bányaüzem területe mára ideális, élménycentrikus helyszínné változott. Fedezze fel nálunk a bányászok nem mindennapi munkakörülményeit eredeti környezetben, igazi gépek között, valódi eszközöket kézbe fogva.

Az újonnan épült fogadóépületben a környékbeli turisztikai látnivalókról is kaphatunk tájékoztatást. Itt mosdót és büfét is találunk, melyek a túrázók igényeit figyelembe véve működnek, de van tetőterasz, elektromos autótöltőpont és kerékpáros szervízoszlop is. A múzeumlátogató itt az 1937-ben indult oroszlányi szénbányászat történetéről talál idővonalat, illetve egy rövid vetített filmben ismerheti meg a múzeum megtekintéséhez szükséges alapvető tudnivalókat.

Innen egy múltidéző kültéri plakátkiállítás vezet tovább a következő látnivalókhoz. Az eredeti diszpécserközpont, illetve a bányamesteri iroda berendezését is ez az épület őrzi – a zászlókon és díszegyenruhákon felül számos eredeti kordokumentumot találunk itt. A telefont felemelve eredeti beszélgetéseket hallunk, követhető a bányászat során használt szerszámok, védőeszközök fejlődése is. Az eredeti állapotában megtartott épületbelső mára egy elgondolkodtató időutazássá vált.

Az épületből kilépve sorakoznak a látványos lánctalpas vágathajtó-gépek, melyek közül néhány ma is mozgásba hozható. Az üzem belső bányavasútján utazni maradandó élmény kicsiknek és nagyoknak egyaránt, mivel azzal a vonattal utazhatnak, ami korábban több, mint kétszáz méterrel a felszín alatt is szállította a szenet és a bányászokat. A ma már kilátóként szolgáló aknatoronyban és a hozzá tartozó gépházban is eredeti helyükön megőrizve találjuk a monumentális aknagépet., illetve kast. A felszínre kerülő csillék egykor kötélpályán jutottak el a szenet felhasználó erőműbe. Ezt, a csilléket sínről a kötélpályára feladó állomást európai szintű ipartörténeti emléknek tartják.

A föld mélyének megismerését pedig külön e célra épített mintabánya biztosítja. Egy izgalmas, föld alatti sétán ismerhetjük meg a különböző berendezéseket, melyek a veszélyek elkerülését vagy a bányászok munkavégzését segítették. Itt sisak viselése kötelező!

Nem csak a túrázók megpihenésére, családok szórakozására, de osztályok, munkahelyi csoportok épülésére is kiváló a helyszín. A rendkívül összetett bányásazt működését bemutató helyszín számos iskola, cég és intézmény számára jelent kiváló lehetőséget. Családi rendezvények, céges piknikek, osztálykirándulások, nagyobb ünnepi események gyakorta veszik igénybe a busszal is elérhető, erdők által ölelt, természetközeli helyszínt. Kis csoporttól a több száz fős rendezvényig, különböző helyszínek állnak rendelkezésre kül-, és beltéren egyaránt.

Tekintse meg a Vértesi Natúrpark vadregényes erdőségeit az egykori aknatorony tetejéről! Kisvasút, sínbicikli, tematikus élménypark és szabadulószoba is várja vendégeit. Kreatív elképzeléseihez rugalmasan biztosítjuk a feltételeket!

Ha csapatépítésre, családi programokra, olyan élményeket keres, amit nem talál máshol és sokáig fog mesélni, nálunk a helye!

Kapcsolat:

Oroszlányi Bányászati Múzeum, Majk
Telefon: +36 20 281 3226
Levelezési cím: 2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J.
Üzemeltető: Létesítményeket Üzemeltető Nonprofit Kft.

Nyitva tartás:
Szerdától vasárnapig 10:00-18:00
Hétfő szünnap, kedden előzetes bejelentkezés alapján tudunk csoportokat fogadni.
Ünnepnapokon nyitva!

BELÉPŐJEGYEK, ÁRAk
Felnőtt: 2300 Ft
Kedvezményes: 1200 Ft (diák és nyugdíjas, Dunamente turisztikai kártyával)
Bányavasút pótjegy: 500 Ft/fő
Kilátó pótjegy: 200 Ft/fő
Tárlatvezetés (25 főig): 4000 Ft
Sinkerékpár: 500 Ft/fő

Bejelentkezés:
+36 (34) 748-821
+36 (20) 281-3226

Email:
info@banyaszatimuzeum.hu
Honlap: https://banyaszatimuzeum.hu/

A múzeum területén pedig kialakításra került a Szabotázs a bányaüzemben elnevezésű szabadulós játék, melyről bővebben az élmények menüpontban olvashatunk.